Sivut

torstai 2. tammikuuta 2014

Kaksi viivaa alle....


Näyttää olevan yleisenä tapana tehdä näin vuodenvaihteessa pientä tilinpäätöstä. Miettiä mennyttä ja suunnitella tulevaa. Heittäydytäänpä tähän leikkiin mukaan….

2013
Mistään liikkumisieni kokonaismääristä ei oikein ole kovin tarkkoja lukuja esittää. En nyt niin ”mittarin” kanssa ole aina ollut matkassa. Maastopyörällä tuli oltua liikkeellä noin 440 tuntia. Tässä luvussa on kylläkin jo myös taukoja, eli voisi puhua ”brutosta”. Hiihdeltyä tuli ”muutama sata” kilometriä, lumikenkäiltyä ja metsässä käveltyä koirien kanssa ”muutama sata” kilometriä. Niin ja keväällä kilpurillakin ajelin n. 10 tuntia hallissa. Siinäpä ne vuoden liikunnat ovat pääpiirteittäin. Harjoittelustahan ei oikein voi tällainen PK-narkkari puhua…..

Missäs sitä sitten tuli oltua…
Tour de Tampere (80 km)

Korso marathon (60 km)

Jukolan viesti (13 km)
Tahko MTB (60 km)

Syöte MTB (60 km)

Tähtisadeajot (60 km)
Haanja MTB (100 km)

Mammuttimarssi (146 km)

Kaikista näistä tapahtumista on jo jotain täällä blogissa kirjoiteltu, etten ala niitä sen kummemmin käymään läpi.


2014

Nytpä tuleekin sitten vaikeampaa pohdiskeltavaa… Pitäisi pystyä päättämään onko kilpailija, kuntoileva kilpailija, kilpaileva kuntoilija vai kuntoilija. Tätä on tullut pohdittua pitkään loppuvuodesta. Pari valaisevaa esimerkkiä….
Aikoinaan lehtimies, valmentaja ja tanssittaja Jouko ”Jokkeri” Elevaara, tuo Suomalaisen kestävyysjuoksun takapiru 80-luvulta, määritteli urheilijan näin: ”Kun lenkkipolulla saat kiinni 38 numeron perän, ahdettuna 34 numeron trikoisiin, urheilijan on pakko mennä ohi.”   Tämä tuo vastauksen, etten nyt ihan täysverinen urheilijakaan ole.

70-luvun lopun Jurva-Muu Maailma ampumahiihtoviestien valmentajavelho Yrjö ”Ylli” Kotala taas määritteli urheilijan aikoinaan näin: ”Urheilijalla täytyy olla sellainen luonne, että jos pimeänä marraskuisena iltana vastaantuleva rekka-auto lennättää ”napollisen” lumisohjoa päin naamaa, häntä vain hymyilyttää.”   No tämä tuli muutama vuosi sitten kokeiltua…. Keväällä puolisulalla öljysoratiellä takaa tuleva turverekka yritti ottaa ohjaustangon päästä tupen ja lennätti jääsohjoa kohti. Tästä hämmästyneenä väistäessäni vielä horjahdin ojaan. Sieltä ylös kömpiessäni ja suolaista, turpeella maustettua sohjoa suusta syljeskellessäni, en oikein tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut. Eli tämäkään ei oikein antanut vastausta kysymykseen….
Kilpailija?? Ei missään nimessä. Ei enää niin kiinnosta harjoitella. Pidän enemmän itseäni ”vaeltelu” maastopyöräilijänä, jota ei enää harjoittelu, sanan varsinaisessa merkityksessä, kiinnosta.

Kuntoilija?? Ei oikein osu tämäkään. Kuljen kuitenkin kilpailunomaisissa tapahtumissa ja vähän tulee yritettyä kiusata kavereita.
Kuntoileva kilpailija vai kilpaileva kuntoilija??? Taidan olla enemmän jälkimmäinen…. Kuntoilu on pääasia ja satunnaisesti käyn kilpailuissa. Tämä on ehkä henkisesti ja fyysisesti se kaikkein huonoin vaihtoehto. Kun lähes kaikki liikkuminen on PK alueella, ne harvat kilpailuvauhti ”yritykset” tuntuu tuplasti pahemmilta, koska ei ole opettanut kehkojaan kovempaan menoon. Pitäisikö ehkä unohtaa nuo 60 km tapahtumat ja tuplata matkat??? Nyt pystyisi ainakin itselleen perustelemaan, ettei ole tarvetta lähteä vauhdilla hulluttelemaan. Pääpaino olisi läpi pääsemisessä. Hmmmm…. Se voisi olla tässä….. Se vuoden 2014 ”punainen lanka”…. Niin, ja Haanjaanhan on jo ilmo vetämässä. Olisiko tänä vuonna 100 mailia????


Kalusto…
Aikomuksena oli hommata ensi kesäksi 29” täysjousto. Mutta sitten taas aloin pohtia….. Jos aikomuksena on vain ”ajella”, mihin todella tarvitsen ”kisakireää” 29:ä???? Luotettavaksi todetulla ”Spessulla” pärjään ne ajot, joita pääasiassa ajan. Jos oikein miettii, pitäisikö ostaa ”läskipyörä”. Se voisi olla se, joka sopisi omiin ajoihini paremmin. Enemmänkin leikittelevää ajelua, ilman sen suurempia vauhti ”paineita”. Taitaa olla parempi jäädä tätä mietiskelemään…..

Vielä pari seikka, nykyisen pyöräni eduksi. Vanhan miehen on jo pakko käyttää ”kaikki keinot”. Limen vihreä pyöräni herättää kuulemma joissain naisissa Uhhh… ilmiön. Siihen lisäksi kun vielä ostaa itselle kireät pyöräilyhousut, kaikki mahdollinen on tehty……

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti